Vierailuesitys: Kepeä elämäni


(c) Kajo Rauni

 

Oulun Ylioppilasteatterin vieraaksi saapuu näyttelijä Miiko Toiviaisen Kepeä Elämäni. Kepeä elämäni on omakohtainen, runollinen, laulullinen, vastaansanomaton ja pohjattoman leikkisä monologi siitä, miten sen kertojan transtausta on kääntynyt voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi.

"Transihmisyydestä on puhuttu viime aikoina mediassa aika paljon, mutta usein vain traagisten ja synkkien kohtaloiden kautta. Mä koen, että muunkinlaisia näkökulmia kaivataan – joten tässä on mun omani."
-Miiko


Pe 18.10. klo 19 Valvenäyttämöllä, Kulttuuritalo Valve, 2. krs.
Kesto: 1 h

Liput 15/10 €

Liput Valveen lippumyymälästä pe 20.9. alkaen, p. 08-5584 7575, avoinna ke–su klo 12–19 (Hallituskatu 7).
Huom! Lippuvaraukset tulee lunastaa viimeistään vuorokautta ennen esitystä!

Liput myös osoitteesta ticketmaster.fi


Miiko Toiviainen on helsinkiläinen näyttelijä, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta keväällä 2018 ja on sittemmin näytellyt muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Teatteri Takomossa, NAMT-musikaalifestivaaleilla New Yorkissa, Samppalinnan Kesäteatterissa ja Teatteri Vanhassa Jukossa. Toiviainen on suorittanut myös musiikkiteatterin maisteritutkinnon arvostetussa Mountview Academy of Theatre Arts -korkeakoulussa Lontoossa. Hän on aiemmin asunut Oulussa neljän vuoden ajan ja opiskellut Limingan taidekoulussa ja Madetojan musiikkilukiossa.

Näyttämöllä: Miiko Toiviainen
Ohjaaja: Riikka Oksanen
Dramaturgi: Aino Pennanen
Sävellys ja äänisuunnittelu: Eeva Kontu
Visuaalinen suunnittelu: Sofia Palillo
Musiikin tuotanto: Mikko Renfors
Valoajo: Jake Ronimus
Ääniajo: Teijo Klemettilä
Juliste: Kajo Rauni


Katsojien kommentteja:
“Tämä esitys muuttaa maailmaa. On muuttanut jo.”
“Häkellyttävän koskettavaa.”
“Mykistävän hieno esitys.”
"Antaa kevyesti paljon painavaa ajateltavaa."

Miiko Toiviaisen haastattelu Helsingin sanomissa:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006163919.html

Katkelmia Turun sanomien kritiikistä:
"Kepeä elämäni koostuu Toiviaisen muistikirjaansa tekemistä kokemuksellisista merkinnöistä, runoista ja muista teksteistä.
Teos kertoo, ettei transsukupuolisuus ole Toiviaisellekaan ollut aina helppoa tai kivutonta, mutta enpä ole koskaan aiemmin kuullut kuvailtavan sukupuolenkorjausprosessin jälkeistä olotilaa sukupuoli-euforiaksi. Se on se tunne, kun viimein saa olla juuri sellainen kuin on ja todeta kuin näyttelijä Laverne Cox, ensimmäinen Emmy-ehdokkuuden saanut ja Time-lehden kanteen päätynyt avoimesti transsukupuolinen henkilö: 'Trans is beautiful'.
----
Kepeä elämäni on täysipainoinen esitys paitsi sisällöltään myös toteutukseltaan. Se koostuu pirstaleista, joiden tunnelmat vaihtelevat hillittömän koomisista itkettävän koskettaviin. Kyyneleetkin syntyvät kuitenkin ennen muuta onnen tunteesta. Myös Toiviaisen monipuolisuus näyttelijänä tulee esille. Levollista kertojan roolia värittävät kriitikko- ja lääkärikarikatyyrit, terminologiaa kärkevästi vahtiva transhaukka ja komeasti tulkitut laulut."
Kritiikki kokonaisuudessaan (vain tilaajille): https://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/4638339/Teatteriarvio+Miiko+Toiviaisen+Kepea+elamani+on+esitys+joka+kaikkien+pitaisi+nahda

 

Vierailuesitys mediassa:

Facebook-event: Kepeä elämäni -monologiteos